Sýria: Asadov režim sa podľa bývalého premiéra rúca

14.08.2012 Celý región

Ammán 14. augusta (TASR) - Bývalý sýrsky premiér Rijád Hidžáb dnes na prvom verejnom vystúpení od prebehnutia k opozícii vyhlásil, že režim prezidenta Bašára Asada sa rúca "morálne, finančne a vojensky" a nemá pod kontrolou viac než 30 percent územia krajiny.

Vyzval zároveň ďalších politických a armádnych lídrov, aby prestali Asada podporovať.

"Vyzývam všetkých čestných činiteľov a veliteľov, aby prebehli a pridali sa k opozícii," povedal Hidžáb na tlačovej konferencii v jordánskej metropole Ammán, kam po odchode z funkcie utiekol minulý týždeň so svojou rodinou.

"Vyzývam armádu, aby nasledovala príklad armád Egypta a Turecka - postavte sa na stranu ľudí," dodal.

Hidžáb zdôraznil, že sa pridal k 17-mesačnému povstaniu proti Asadovmu režimu z vlastnej vôle a že ho neodvolali, ako to po jeho úteku tvrdili sýrske úrady. Vládu Asada, ktorú označil za "nepriateľa Boha", už podľa vlastných slov nemôže podporovať, pretože nedokáže zastaviť boje, ktoré si podľa aktivistov od marca minulého roka vyžiadali vyše 20.000 obetí na životoch.

Hidžáb, najvyššie postavený sýrsky politický predstaviteľ, ktorý opustil Asada, nenaznačil, aké sú jeho ďalšie plány. Objavili sa dohady, že pocestuje do Kataru, ktorý patrí k hlavným podporovateľom povstalcov.

Zdroj: Reuters, AP, DPA
 

Vyberte región